zondag 2 februari 2014

Tagged Under: , , ,

Travel | De Ijen Vulkaan, Oost-JavaHelemaal in het Oosten van Java, ongeveer een uur van de plaats waar de veerboot naar Bali vertrekt, ligt de Ijen vulkaan. Deze vulkaan staat bekend om zijn prachtige turquoise kratermeer, wat een van de meest zure meren ter wereld is. De tocht naar de kraterrand is een steile klim van ongeveer een uur, maar is absoluut de moeite waard. Eenmaal aangekomen op de 'lip van de vulkaan' heb je, als de mist wegtrekt, een adembenemend uitzicht.

Rond 4/5 uur 's ochtends begint het avontuur. In het donker, in de mist en in ons geval door de motregen begin je aan het eerste deel van de klim omhoog. Langzaam begint het steeds iets minder donker te worden en uiteindelijk bereik je de kraterrand rond zonsopgang. Wij kregen een ontbijtpakketje mee, die we boven aangekomen hebben opgegeten terwijl we wachtten op het moment dat de mist zou wegtrekken en het turquoise meer tevoorschijn zou komen. Drijfnat waren we, en bibberend van de kou zaten we op een rots onze fried rice op te eten. En dan is daar plots het moment; het moment waarop de mist begint weg te trekken en er een steeds groter deel te zien is van het prachtige uitzicht. Ook zie je helemaal onderaan de krater het geel van de zwavel. In deze vulkaan wordt namelijk zwavel gewonnen. Onderweg kom je dan ook meerdere mannen tegen die in twee manden aan een stok op hun schouder grote gele zwavelbrokken de krater uitdragen en dan helemaal naar beneden brengen. Deze manden wegen samen wel rond de 70 kilo en als ze beneden de zwavelbrokken hebben gewogen en hebben afgeleverd begint het voor hen gewoon weer opnieuw. Het was bijzonder om te zien hoeveel humor deze mannen hadden en ze gebruikten de toeristen handig door koekjes of sigaretten te vragen.

Ik vond de Ijen vulkaan echt heel bijzonder, en eigenlijk nog meer de moeite waard dan de Bromo vulkaan. De Ijen vulkaan is namelijk nog niet totaal ontdekt door het massatoerisme, al zou dat waarschijnlijk niet heel lang meer duren. Als je ooit in Java bent en van plan bent de Bromo te bezoeken kan ik niets anders dan aanraden dit te combineren met de Ijen vulkaan. Kijk hieronder naar de foto's die ik maakte van deze bijzondere plek.
Hier wordt de zwavel gewogen. 

Op de weg terug naar beneden kwamen we deze mevrouw tegen, die gewoon omhoog werd gedragen. Hoe absurd is dat, haha?
Share

4 reacties: