maandag 24 november 2014

Tagged Under: , , ,

Travel | De Kasba van Aït-Ben-Haddou - MarokkoHet is alweer bijna een jaar geleden dat wij Marokko bezochten en ik begin steeds meer uit te kijken naar een volgende tripje naar dit fascinerende land. Lekker slenteren door de smalle straatjes van de medina van Marrakesh, 's avonds heerlijk eten bij de straatkraampjes op Djemaa el Fna, ooievaars spotten op het Koninklijk Paleis, slapen in de prachtigste Riad's met 's ochtends perfect verzorgde ontbijtjes en niet te vergeten onze gave roadtrip door het Atlasgebergte. Tijdens deze roadtrip kwamen wij langs Aït Ben Haddou, een plaatsje dat bekend is om haar goed bewaard gebleven Kasba.

We rijden met onze huurauto het dorp Aït Ben Haddou in en aan de andere kant van de droogstaande rivier zien we de eeuwenoude kasba al direct liggen. Uit leem getrokken huizen gebouwd tegen een immense roodbruine, stenen heuvel. Het omringende landschap is surrealistisch. Rood, geel, woestijnachtig. Overal zand en stenen. Groene palmen omringen de heuvel waar de kasbah tegenaan gebouwd is. Het dorp wordt door een rivier gescheiden van de kasba, op het moment dat wij er zijn ligt deze rivier droog. Een tijd geleden was er nog geen brug om de kasba te bereiken en moest je je broek oprollen en zelf de rivier doorploeteren. Als je dit niet zo'n goed idee vond sprong je op een ezel of een kameel en liet je je naar de overkant hobbelen. Tegenwoordig is er helaas een brug en kun je zonder enige extra moeite de kasba met droge voeten bereiken.

In de kasba wanen we ons in een andere wereld, alsof we in een totaal ander tijdperk zijn beland. Het voelt middeleeuws, alsof we terecht gekomen zijn in het sprookje van Aladin. We slenteren door de wirwar van kleine straatjes en steegjes en bekijken hier en daar een traditioneel berberhuis. We nemen de raarste afslagen om de andere toeristen te ontwijken en nemen een kijkje in een weverij waar de mooiste Marokkaanse kleden gemaakt werden. De kleine trapjes en straatjes leiden ons helemaal naar boven op de kasba, waar we een adembenemend uitzicht hebben over het woestijnachtige landschap en het Atlasgebergte met haar witte sneeuwtoppen. We turen een tijdje in verte, kijken uit over Marokko. Wat een land.Share

8 reacties:

 1. Mooi! Ik heb het destijds niet gezien in Marokko, maar als ik zo naar jouw foto's kijk, dan heb ik wel een beetje spijt :(!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer! Vond deze kasba wel de moeite om te bezoeken, vooral ook erg mooi uitzicht! Wel moet je zelf goed je best doen de andere toeristen te ontwijken, maar als je dit goed doet waan je je een beetje alleen in deze kasba. ;) Nu heb je wel nog iets over voor een volgende bezoek aan Marokko!

   Verwijderen
 2. Klinkt heerlijk! Marokko begint me steeds meer te trekken. Zeker na jouw foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. waaaw wat een mooie foto's. ben vorig jaar 2 keer in marokko geweest. echt een super mooi land.
  we waren toen ook in die kasba beweest. om vervolgens in de woestijn te overnachten. echt de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, prachtig he? Gaaf dat je ook in de woestijn hebt overnacht! Dat staat nog op mijn wishlist voor als ik nog eens naar Marokko ga!

   Verwijderen