woensdag 26 november 2014

Tagged Under: , , , , , ,

Wildlife | Baby schildpadjes op de Gili EilandenUren ploeteren door de jungle om vervolgens oog in oog te komen staan met een wilde orang-oetan en haar kindje. Snorkelen tot je er hoofdpijn van krijgt op zoek naar een zeeschildpad en dan gefascineerd toekijken hoe deze ultiem relaxed zijn zeegras naar binnen werkt. Opvangcentra voor olifanten bezoeken omdat dit één van de mooiste dieren op aarde zijn. Je knie openhalen aan koraal in je iets te enthousiaste zoektocht naar wilde zeekoeien. Uit een boot springen tussen de zusterhaaien om hier vervolgens mee te snorkelen, samen met grote pijlstaartroggen. Crossen over de Pacifische oceaan in een klein bootje om vervolgens een enorme bultrug met baby te zien. Wanhopige zoektochten naar luiaards en er vervolgens in de auto één onhandig de weg zien oversteken. 
Wildlife spotten is één van onze favoriete bezigheden op reis en we hebben het geluk al heel veel mooie dieren te hebben gezien op onze reizen. In deze nieuwe rubriek, Wildlife, laat ik deze bijzondere ervaringen één voor één de revue passeren. Heb jij ook wildlife gespot op reis en wil je daar graag eens over schrijven in deze rubriek? Stuur mij gerust een mailtje! Dit is namelijk één van mijn favoriete onderwerpen, dus the more the better! 


Baby schildpadjes op Gili Air 
Niets vermoedend lopen we vanaf onze bamboohut naar een restaurant om wat te eten als we in onze ooghoek een klein groepje mensen zien staan. We blijven even staan om te kijken wat er aan de hand is en als we iets beter kijken zien we op het strand allemaal kleine baby schildpadjes. WAUW. We kijken elkaar één seconde aan en weten vervolgens niet hoe snel we naar het strand moeten komen. Ik had altijd al de wens om kleine schildpadjes naar het water te zien kruipen dus het voelde als een droom die uitkwam.
Kleine, donkere, mini schildpadden. Ze scheppen met hun poten onhandig door het zand om vooruit te komen. Langzaam komen ze steeds dichter bij de zee tot er een golf komt en ze meeneemt. Een paar klungeltjes blijven nog even hangen in de branding, maar vervolgens verdwijnen ze allemaal de zee in.

We doen wat navraag en een meneer vertelt ons dat er initiatieven zijn opgezet om eieren te laten uitkomen en de schildpadjes dan net wat sterker te laten groeien voordat ze worden uitgezet. Helaas is dit nodig om de schildpadden in dit gebied te behouden, omdat een deel van de lokale bevolking nog de gewoonte heeft om de schildpadeieren op te eten. Door de schildpadden op een net wat hogere leeftijd uit te zetten maken ze bovendien ook meer kans om te overleven in de zee.

Op internet kan ik helaas niet veel vinden over de schildpadjes op Gili Air, maar wel dat er op Gili Meno en Gili Trawangan turtle sanctuary's zijn die je kan bezoeken en waar je kleine schildpadjes kan zien. Hier ben ik zelf echter niet geweest dus ik kan hier verder helaas niets over vertellen.

Ik ben nog steeds dankbaar dat wij op het juiste moment op de juiste plaats waren en daardoor het geluk hadden dit mee te mogen maken!
Heb jij wel eens schildpadjes uitgezet zien worden? Share

6 reacties:

 1. Reacties
  1. Ja, was inderdaad heel gaaf en bijzonder!

   Verwijderen
 2. Super leuk!

  Ik was zelf afgelopen maand op Gili air, maar helaas geen schildpadje gezien ;).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, jammer! Maar wat is Gili Air fijn he?

   Verwijderen
 3. Heel mooi! Wij mochten schildpadjes vrijlaten in Sri Lanka.. Prachtige ervaring :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een super ervaring inderdaad!

   Verwijderen