woensdag 17 december 2014

Tagged Under: , , , ,

Wildlife | Ijsberen, walrussen en andere wildlife spotten op Spitsbergen - Bucket list inspiration


Photo Credit: Polarnix via Compfight cc

Uren ploeteren door de jungle om vervolgens oog in oog te komen staan met een wilde orang-oetan en haar kindje. Snorkelen tot je er hoofdpijn van krijgt op zoek naar een zeeschildpad en dan gefascineerd toekijken hoe deze ultiem relaxed zijn zeegras naar binnen werkt. Opvangcentra voor olifanten bezoeken omdat dit één van de mooiste dieren op aarde zijn. Je knie openhalen aan koraal in je iets te enthousiaste zoektocht naar wilde zeekoeien. Uit een boot springen tussen de zusterhaaien om hier vervolgens mee te snorkelen, samen met grote pijlstaartroggen. Crossen over de Pacifische oceaan in een klein bootje om vervolgens een enorme bultrug met baby te zien. Wanhopige zoektochten naar luiaards en er vervolgens in de auto één onhandig de weg zien oversteken. 

Wildlife spotten is één van onze favoriete bezigheden op reis en we hebben het geluk al heel veel mooie dieren te hebben gezien op onze reizen. In deze nieuwe rubriek, Wildlife, laat ik deze bijzondere ervaringen één voor één de revue passeren en deel ik reisinspiratie op het gebied wildlife.  Heb jij ook wildlife gespot op reis en wil je daar graag eens over schrijven in deze rubriek? Stuur mij gerust een mailtje! Dit is namelijk één van mijn favoriete onderwerpen, dus the more the better! 


Op één of andere manier heb ik ontzettende zin in een wintervakantie. Sneeuwvlaktes, gletsjers en met een beetje geluk het Noorderlicht zien. Het lijkt me geweldig. En dat terwijl ik helemaal niet goed tegen de kou kan. Ik ben een koukleum in hart en nieren en als het nog niet eens vriest vallen mijn tenen er al bijna af door mijn slechte doorbloeding. Jammer dan, voor van die sprookjesachtige taferelen overwin ik die kou wel. Ooit, want voor nu blijft het slechts nog even bij fantaseren en struin ik het internet af naar de mooiste winterse paradijsjes. Al tijden droom ik over Spitsbergen, een soort van Noordpool maar dan dichterbij. Toen ik ontdekte dat je er ook nog eens ijsberen kan spotten - wat al eeuwen op mijn bucket list staat - was ik helemaal verkocht.

Spitsbergen
Ten noorden van Noorwegen ligt een eilandengroep gelegen in de Noordelijke Ijszee: Spitsbergen. Spitsbergen maakt deel uit van Noorwegen (let op: voor Spitsbergen heb je wel een paspoort nodig!) en is ongeveer zo groot als de Benelux. Gletsjers, fjorden en pakijs typeren deze eilandengroep en ook staat Spitsbergen bekend om de verschillende pooldieren die hier leven. De beste reistijd om Spitsbergen te bezoeken zijn de maanden juni, juli en augustus. Dit is eigenlijk ook de enige periode dat er expeditieschepen varen om de eilanden goed te kunnen verkennen. In juni is het ijs nog wat dikker, waardoor je meer kans hebt om bijvoorbeeld ijsberen te spotten.


Photo Credit: cloveras via Compfight cc


Ijsberen
Spitsbergen staat bekend om de ijsberen die hier leven en deze komen soms zelfs tot dicht bij de hoofdstad, Longyearbyen. Dit is dan ook de reden dat je Spitsbergen, buiten de steden om, niet zonder gids mag verkennen. Ijsberen zijn te spotten vanaf het water, bijvoorbeeld wanneer je de eilandengroep verkend met een schip, maar ook tijdens een wandeling kun je ijsberen tegenkomen. Ontzettend gaaf toch? Lijkt mij zo bijzonder om deze dieren in het wild te kunnen zien!

Walrussen
Logge zeewezens met wilde snorren, ik vind walrussen altijd heel fascinerend en grappig om te zien. Hoe leuk zou het zijn om ze in het wild te bewonderen? Op spitsbergen kan dit, want hier leven ze in kolonies op de stranden of op de ijsrotsen. Vooral op het eiland Moffen, wat ook wel eens het 'walrusseneiland' wordt genoemd, leven veel van deze joekels.

Andere wildlife
Naast ijsberen en walrussen zijn er natuurlijk nog heel veel andere dieren te zien op Spitsbergen. Je kan er onder andere poolvossen, baardrobben, rendieren en vele zeevogels, zoals papegaaiduikers, terugvinden.Photo Credit: Polarnix via Compfight cc


Photo Credit: iamfisheye via Compfight cc

Staat Spitsbergen ook op jouw bucket list? Of ben je er toevallig al een keer geweest? 

Share

2 reacties:

  1. Ziet er heel gaaf uit! Ben niet zo'n winterliefhebber, maar voor dit soort plaatjes en avonturen maak ik graag een uitzondering ;)!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ja, ik ben eigenlijk ook een gigantische koukleum en ik ben de grootste zonaanbidder ooit denk ik.. Maar het lijkt me ook weer zoiets bijzonders hebben om zo'n winterse bestemming te bezoeken!

      Verwijderen