zaterdag 21 februari 2015

Tagged Under: , , , , , ,

7 To do's op de Gili-eilanden


1. Loop de zee in en snorkel met zeeschildpadden

Pak je snorkelset, loop de zee in en speur onderwater naar een grijze, zwemmende steen. Als je dichterbij komt zul je zien dat dit een prachtige zeeschildpad is. En dat gewoon een paar meter van het strand. Hoe gaaf is dat? En zeeschildpadden zijn gewoon geweldig. Totaal relaxed zweven ze door het water terwijl ze de grond afspeuren opzoek naar iets te eten; ze lijken nauwelijks door te hebben dat jij ze op dat moment uitgebreid aan het bestuderen bent. Vergeet ook niet snel je hoofd boven water te halen wanneer de zeeschildpad naar boven gaat om te ademen: het is echt hilarisch om dat kopje boven het wateroppervlak uit te zien steken. Net een klein dinosaurusje.

2. Ga op zoek naar Nemo en Dory uit Finding Nemo

Naast zeeschildpadden zijn ook Nemo en Dory terug te vinden in de wateren rondom de Gili Eilanden. Dory's zijn eigenlijk overal, bijna gegarandeerd dat je deze tegenkomt tijdens het snorkelen. Voor de clownvisjes moet je wat beter je best doen. Ga op zoek naar een zeeanemoon (google Stichodactyla gigantea als je wilt weten hoe zoiets er precies uitziet) en met een beetje geluk kun je tussen de tentakels deze schattige visjes terugvinden. Wij vonden een heel groepje, ze kwamen wat angstig met hun kopjes tussen de tentakels vandaan toen ze merkten dat we ze aan het bekijken waren. Ze leken hun zeeanemoon echt een beetje te beschermen.

3. Loop via het strand een rondje om het hele eiland 

De Gili-eilanden zijn stuk voor stuk kleine eilandjes, wat betekent dat je via het strand het hele eiland rond kan lopen. Gili Air, het één na grootste eiland, heeft bijvoorbeeld een omtrek van ongeveer 5 km. Hoe romantisch is het om net voor zonsondergang aan zo'n rondje eiland te beginnen en tijdens deze wandeling langzaam de zon in de zee te zien zakken en de lucht oranje te zien kleuren? 
4. Ga uiteten op het strand 

Tafeltjes op het strand, voeten in het zand en heerlijk eten terwijl je op de achtergrond de zee hoort klotsen. Need I say more?

5. Zie baby schildpadjes de zee in kruipen of bezoek een turtle sanctuary

Het eerste berust een beetje op geluk, maar wij mochten het meemaken. Hier schreef ik over deze ervaring en ik vond het fantastisch. Ik weet wel dat er vaker baby schildpadjes worden uitgezet op deze eilanden, dus als je wat langer op één van de eilanden verblijft zou je eens rond kunnen vragen. Op Gili Meno en Gili Trawangan kun je een turtle sanctuary bezoeken waar je ook baby schildpadjes kunt zien. Wij hebben dit zelf echter niet gedaan, dus meer informatie kan ik hier verder niet over geven. 

6. Ga eten bij de Chill Out Bar

Geen traditioneel Indonesische tentje, maar soms heb je op reis wel eens zin in iets anders. De Chill Out Bar is een gezellige bar met heerlijke hang-outs met uitzicht op de zee. Een heel fijn feitje: het brood is hier super. Heerlijk vers gebakken bruin brood. Dit is vrij zeldzaam als je rondreist door Azië, dus ga hier zeker eens een broodje eten. Of een hamburger, die waren ook errug goed.

7. Ga een dagje naar één van de andere Gili-eilanden 

Waarschijnlijk heb je één van de Gili-eilanden uitgekozen om op bij te komen en te relaxen. De andere eilanden zijn echter heel dichtbij; dichterbij zul je waarschijnlijk niet snel meer komen. Waarom zou je dan eigenlijk niet nog één van de andere eilanden gaan bekijken? Met de boot ben je er zo!
Klik hier voor meer over de Gili-eilanden!

Share