dinsdag 10 februari 2015

Tagged Under: , , , , , ,

De tempels van Angkor, Siem Reap


Steeds meer tempels rijzen op uit de jungle en links van ons glinstert een prachtig meer in de ochtendzon. We toeven verder in onze tuktuk, die ons de rest van de dag door Angkor zal rijden. Angkor, een gebied in de Provincie Siem Reap, is beroemd door de vele tempels en ruïnes uit het Khmerrijk. Deze heilige stad staat dan ook op de UNESCO werelderfgoedlijst en is het grootste tempelcomplex ter wereld.

Nadat we onderweg nog snel even ergens ontbijten brengt onze chauffeur ons naar onze eerste bestemming, Ta Prohm. Bekend van Tomb Raider en geliefd door de samensmelting van tempels en jungle. Het complex blijkt gigantisch te zijn, wat precies welke naam heeft ben ik uiteindelijk weer vergeten. Zo groot. We slenteren tussen de tempels en klauteren door kleine gangetjes. We kijken vol verwondering naar de gigantische bomen die de tempels overwoekeren. Bewonderen de takken die zich in de loop der jaren door de stenen hebben geboord. We zoeken wat paadjes die ons verder van de andere toeristen brengen en ik blijf even staan kijken naar twee kindjes die onder de bomen aan het spelen zijn. Een stuk verderop speelt een prachtig, klein meisje in een opening van een tempel. Ze plakt gummy beer snoepjes op haar hoofd en trekt hierbij veel bekijks. Ta Prohm is prachtig en langzaam wordt het steeds drukker. We beginnen ons te beseffen hoe in trek Angkor is, wat een massa mensen. Jammer, maar begrijpelijk. Wat is dit prachtig. De mensen denken we maar even weg.

Onze tuktuk chauffeur staat trouw op ons te wachten aan het einde van deze eerste reeks tempels. Alweer klaar om ons naar de volgende plek te brengen. Complex na complex bezoeken we en tempel na tempel wordt beklommen en bekeken. Het is ontzettend warm en klam, zweet parelt op onze voorhoofden.  Net voor onze laatste en tevens de bekendste tempel, Ankor Watt, begint het te regenen.  Van onze tuktuk chauffeur krijgen we twee paraplu’s en gewapend met een gekleurd gevaarte wandelen we richting de ingang. Angkor Watt wordt beschouwd als één van de grootste religieuze bouwwerken ter wereld en ook deze tempel is, ondanks de grote hoeveelheden toeristen, weer prachtig.

Heel Angkor is fascinerend mooi. Zoveel tempels en geschiedenis in één gebied, omringd door vochtige, klamme jungle. Na één dag hebben we nog lang niet alles gezien, zo uitgestrekt is dit tempelcomplex. Nog genoeg over voor een volgende keer in ieder geval. Enige jammere is de massa toeristen die, meer dan logisch, aangetrokken worden tot dit mooie werelderfgoed. Maar die denken we met alle liefde weg, want Angkor is dat meer dan waard. 


Share