zondag 15 februari 2015

Tagged Under: , , , , , , , , ,

Een auto huren in MarokkoEén van de gaafste manieren om een land te ontdekken is wat ons betreft wel door middel van het huren van een auto, om vervolgens helemaal zelf te bepalen waar en wanneer je ergens heen gaat. Kom je onderweg een mysterieus weggetje tegen en ben je nieuwsgierig waar die je naartoe zal leiden? Gewoon gaan, alles ligt open! Je zit niet vast aan de tijden waarop de bussen rijden en ook niet aan één of ander reisschema. Een eigen autootje geeft vrijheid en dat is heerlijk.

Met een auto Marokko verkennen

De eerste keer dat wij buiten Europa een auto huurden was in Marokko. Het leek ons namelijk erg gaaf om zelf met een auto een roadtrip door het Atlasgebergte te maken. Vooraf huurden we via internet een autootje en na eerst twee dagen te voet de mooie Medina te hebben verkend was het zo ver. 's Ochtends vroeg stonden we te wachten bij een kantoor en een uur later zaten we in onze auto. We stelden de Tomtom in op Ouarzazate en daar gingen we. Voordat we de rustigere wegen van het Atlasgebergte zouden bereiken lag er echter nog een kleine hindernis op ons te wachten: de chaos van het centrum van Marrakesh. Scooters, fietsers en auto's: alles krioelde door elkaar, maar gelukkig wist Lennard ons vakkundig door de drukte te leiden. Hierna werden de wegen steeds rustiger en de omgeving steeds bergachtiger. Steeds meer cactussen sierden de rotsige wegrand en ons uitzicht werd steeds kleurrijker: felrode en gele vlaktes en maanachtige landschappen doemden steeds opnieuw weer voor ons op. We trotseerde de Tizi-N-Tichka pas en hadden adembenemend uitzicht over het Atlasgebergte. Blij als een kind was ik bij het zien van de prachtige sneeuwtoppen. Na het Atlasgebergte werd de omgeving steeds woestijnachtiger: overal roodachtige zandvlaktes en enorme rotsen met hierop cactussen en palmen. We kwamen langs de mooiste dorpjes, opgebouwd uit lemen huisjes die samensmolten met de omgeving. Het is werkelijk waar een pracht route, van Marrakesh naar Ouarzazate en ik weet zeker dat er met een auto nog veel meer moois te zien is in Marokko.

Tips voor het huren van een auto in het buitenland 

- Ga goed na of je een internationaal rijbewijs nodig hebt voor het land waarin je een auto wilt huren, bij de ANWB kunnen ze dit voor je checken. Voor Marokko bleek uiteindelijk dat een Nederlands rijbewijs voldoende is voor het rijden en huren van een auto. Een internationaal rijbewijs kun je kopen bij de ANWB en kost voor leden 17,95 en voor niet-leden 18,95 (rijbewijs + pasfoto meenemen). Het internationale rijbewijs is één jaar geldig. Neem naar de bestemming zowel dit internationale als je normale rijbewijs mee! 
- Verdiep je van te voren even kort in de verkeersregels van een land, zodat je op de hoogte bent van de verschillen met Nederland. 
- Voor het huren van een auto heb je eigenlijk altijd een creditcard nodig. 
- Via internet kun je erg makkelijk een auto huren, die je vaak tot kort van te voren nog kosteloos kan annuleren. Het is belangrijk dat je een auto huurt waarbij 'zero deductible' staat, hiermee kun je veel gezeur voorkomen. Lees ook zeker even de kleine lettertjes van de voorwaarden! 
- Het fijnst is een auto te huren waarbij de benzine stand gekend is en je de auto weer inlevert met ongeveer dezelfde hoeveelheid benzine. Laat je geen volle tank aansmeren waarvoor je een te hoog bedrag moet betalen, dit gebeurt wel eens en hiermee proberen ze je op te lichten. Let er bij het huren via internet dus op dat er bijstaat dat het weergegeven bedrag ook het uiteindelijke bedrag is en dat er geen verrassingen meer bijkomen op de bestemming zelf. 
- Loop voor het ondertekenen van het contract en paar keer goed om de auto heen en kruis samen met de verhuurder de al bestaande schade aan op het formulier. Maak eventueel wat foto's als je het niet helemaal vertrouwd. Wees hierbij niet te bescheiden! 
- Soms kun je gratis een Tomtom meekrijgen, wel zo makkelijk in het buitenland als je je eigen Tomtom niet mee wilt nemen. Via internet kun je dit aankruisen en meestal is dit een gratis optie. 


Share