maandag 2 maart 2015

Tagged Under: , , , ,

De bamboetrein in Battambang, Cambodja


Net iets buiten Battambang ligt een spoorlijntje waarover platformen gemaakt van bamboe sjezen, ook wel de 'bamboetrein' genoemd. Toen we aankwamen bij het stationnetje zagen we de treintjes al direct liggen: een soort vlotten met hieronder kleine wieltjes.

We betaalden een bestuurder, beklommen met z'n vijven onze trein en niet veel later scheurden we met een rotgang over het gammele spoor. Af en toe werden we een stuk de lucht in gelanceerd wanneer de spooronderdelen niet goed op elkaar aansloten en na een tijd begonnen we ons af te vragen wat er zou gebeuren als we een tegenligger tegenkwamen. Niet veel later kwamen we ook daadwerkelijk een tegenligger tegen en werden we door onze bestuurder van de trein gestuurd. Samen met de bestuurder van het andere treintje werd ons bamboevlot van de wielen getild en in de berm gelegd. De wielen werden vervolgens opgepakt en weer achter de andere trein neergelegd, vervolgens werd de rest van de trein weer op de wielen gelegd en konden we onze reis vervolgen. De omgeving van het spoor was verder niet heel bijzonder, eigenlijk vooral veel gras, en na een tijd hadden we zulke zere billen van het stuiteren op een houten ondergrond dat we blij waren dat we even konden stoppen. Bij de stop trakteerden we onszelf op een fris biertje, kochten we een heleboel armbandjes van een stel schattige kinderen, die ons op hun beurt weer versierden met kunstwerkjes van bamboebladeren en knuffelde ik met een zwerf puppy. Hierna konden we het hele stuk met de trein weer terug naar waar we begonnen, waar onze tuktuk chauffeur trouw op ons stond te wachten om ons vervolgens naar de bat cave te rijden. 

Is it worth the effort?

Wanneer je zin hebt om te lachen is een bezoekje aan deze bamboetrein de moeite, het is namelijk wel een hilarisch ervaring om op een bamboevlot keihard over een rails te scheuren. Neem hierbij wel de zere billen voor lief. Ook is het mooi om te zien hoe de Cambodjanen deze manier van transport gebruiken om goederen en dieren snel van de ene plaats naar de andere te krijgen. Verder is de omgeving waar de bamboetrein doorheen rijdt niet zo bijzonder, eigenlijk cross je heel snel met je vlot tussen twee muren van struiken. Na een tijd ben je er dan ook wel klaar mee, als je niet meer weet hoe je moet zitten omdat alles oncomfortabel is ben je blij als je bij het eindstation aankomt.

Share