maandag 30 maart 2015

Tagged Under: , , , ,

Het jungledorpje Bukit Lawang op Sumatra, Indonesië


Eén van mijn favoriete plekjes in Indonesië. Een klein dorpje gelegen rondom een mooie rivier en omringd door jungle; Bukit Lawang. Vanaf Medan waren we zo'n 6 uur onderweg om hier te komen en we moesten meerdere keren overstappen tussen verschillende lokale busjes. Een deel van de route brachten we door met z'n tweeën en al onze spullen voorin gepropt naast de chauffeur, die het wel grappig vond om twee van die reusachtige blanke backpackers naast hem te hebben zitten. Af en toe viel één van de buitenspiegels van het busje - die dan nog met een stukje tape naast de auto bungelde - waarna Len die weer moest proberen vast te maken. Hilarisch. Voor we echt de bewoonde wereld uitreden moest er nog snel ergens geld gepind worden, want in Bukit Lawang zelf zijn er geen geldautomaten. Na nog een tijdje opgepropt achter in een busje te hebben gezeten werden we langs de kant van de weg afgezet en moesten we te voet verder, niet wetende dat we niet veel later bij één onze favoriete dorpjes ooit zouden aankomen.

Liefde op het eerste gezicht

You had me at hello. De kleine huizen gemaakt van hout en bamboe aan de rand van de rivier, die midden door het dorp loopt. De houten hangbruggen die de ene kant van het dorp met de andere kant verbinden en een prachtig uitzicht bieden. Het tropisch regenwoud van het National Park Gunung Leuser dat aan één kant van de rivier begint en met haar hoge, tropische bomen het dorp omringt. De geur, de vochtigheid en de geluiden van de jungle.
Na even te hebben rondgelopen vonden we al snel een mooi bamboehuisje om in te verblijven met een enorm balkon waarvan we prachtig uitzicht hadden op de rivier en de jungle aan de overkant. Ons eigen bamboe paleisje.
Onze bamboehut 

Uitzicht op de jungle vanaf ons balkon

Overal apen

De eerste nacht werden we wakker van een aap op ons dak en niet veel later ontdekten we ook apen op ons balkon, op een elektriciteitskabel en op het terras - chillend in een stoel nota bene - van één van de huisjes tegenover ons. In de dagen die volgden zagen we enorm veel verschillende apen, de bomen van Bukit Lawang zitten er echt vol mee. Ik ben gek op aapjes dus ik was hier helemaal in mijn hum, vooral de Thomas Leaf Monkeys waren favoriet.

Bukit Lawang en omgeving 

Lopen door het dorp zelf alleen al is geweldig. De glooiende zandpaden en trappetjes leidden ons van onze bamboehut naar het centrum van het dorp. Een meisje met een heel kleine kitten in haar sjaal poseerde vrolijk voor mijn camera, maar wilde er achteraf wel wat voor terug: mijn armbandje. Ze kreeg er twee. Niet veel later passeerden we langs een kindertehuis met een prachtige tuin, voor kindjes die hun ouders zijn verloren tijdens de overstroming in 2003. Opgericht door een Nederlands-Indonesisch echtpaar, met als doel de kinderen een veilige thuisbasis en onderwijs te bieden. Onwijs mooi initiatief! Bukit Lawang en zijn omgeving hebben iets magisch.

Opzoek naar Orang-oetans in de jungle 

De Orang-oetan is een bedreigde apensoort die enkel nog voorkomt op Sumatra en Kalimantan. Vlakbij Bukit Lawang, in het Gunung Leuser National Park, lag voorheen een rehabilitatiecentrum voor deze mooie dieren. Hier werden orang-oetans die voorheen in gevangenschap hebben geleefd opgevangen en wanneer ze er klaar voor waren terug uitgelaten in het tropische regenwoud van dit nationaal park. Aan de rand van het park ligt nog steeds een voederplatform waar de apen twee keer per dag kunnen komen eten als ze dit nodig hebben, maar uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat de orang-oetans dieper de jungle in trekken en hier helemaal zelfstandig leven. Dit voederplatform kun je bezoeken (je staat natuurlijk wel op afstand, zodat de orang-oetans niet gestoord worden) en hier kun je dan dus ook met een beetje geluk orang-oetans zien die langskomen voor een lekker maaltje. Toen wij hier gingen kijken kwam er net een heel groot mannetje uit de jungle geslingerd. Prachtig om te zien. Verder hebben wij ook een trekking gemaakt dieper door de jungle om de wilde orang-oetans in hun natuurlijke omgeving te zien. In één woord fantastisch. Ik kon gewoon niet stoppen met kijken. Zo mooi. Ik ga hier nog een aparte blogpost aan wijden, dus voor nu laat ik het hierbij. Met een beetje geluk kun je trouwens ook vanuit het dorp af en toe een orang-oetan in de verte in bomen zien zitten, aan de rand van het tropisch regenwoud. Heel gaaf!Het is ondertussen alweer bijna 3 jaar geleden dat wij Bukit Lawang bezochten en ik hoop heel erg dat dit dorp nog lang zijn charme weet te behouden en niet te toeristisch wordt. Ik ben in elk geval heel benieuwd hoe het er nu is en ik zou heel graag nog een keertje terug willen! Ben jij wel eens in Bukit Lawang geweest en wat vond jij van dit dorp? Of staat Sumatra misschien nog op jouw wishlist? 
Share