vrijdag 17 april 2015

Tagged Under: , , ,

Het magische Semuc Champey in GuatemalaSemuc Champey, een natuurreservaat gelegen in de prachtige, groene omgeving van Alta Verapaz, wordt door velen gezien als één van de mooiste plekjes van Guatemala. Een kalkbrug heeft zich hier gevormd boven de rivier Cahabón, die hierdoor op deze plek ondergronds loopt. Op deze brug hebben zich terrassen gevormd, met hierin kristalhelder turquoise water. De waterpoelen, die op verschillende hoogtes liggen en dus een soort trap vormen, worden gescheiden door kleine watervalletjes met hierin natuurlijke glijbanen. 

Adembenemend uitzicht

We beginnen ons bezoek aan Semuc Champey met het beklimmen van de heuvel die ons brengt naar de mirador. De tocht naar boven voert ons door prachtige jungle en eenmaal bij het uitzichtpunt aangekomen hebben we een schitterend uitzicht op de natuurlijke waterbassins en de watervalletjes. Het is adembenemend mooi.Natuurlijke glijbanen 

Nadat we een tijd vol bewondering van het uitzicht hebben genoten beginnen we aan de afdaling terug naar beneden. Eenmaal op het niveau van de waterpoelen aangekomen droppen we onze spullen om dit natuurschoon eens van dichterbij te bekijken. Voor we het water induiken kijken we bij het begin van de plateaus nog even naar beneden, waar je zicht hebt op de wilde Cahabon rivier die hier onderdoor loopt. Heel indrukwekkend. Hierna springen we de natuurlijke zwembadjes in en badderen en zwemmen we een tijdje in het heldere water. Wanneer we naar een lager gelegen waterpoel willen glijden we via de gladde stenen naar beneden en plonsen we zo een nieuw terras in. Zo badderen we nog een tijdje door en genieten we ondertussen van de mooie omgeving tot het tijd is om te gaan. Wat een heerlijke plek!Meer to do's in de omgeving 

Dichtbij Semuc Champey liggen heilige grotten, waaronder de grot van Ka'chanba, welke te bezoeken zijn samen met een gids (veel tours combineren de grotten en Semuc Champey). In deze grotten loopt ook een ondergrondse rivier, waar je eventueel in zou kunnen zwemmen. Omdat wij allebei claustrofobisch zijn hebben we de grotten zelf niet bezocht, maar de mensen die dit wel deden waren erg enthousiast. Let wel goed op het weer, bij hevige regen zijn deze grotten niet zo veilig en kun je er beter niet in gaan. Er zijn helaas al meerdere ongelukken gebeurt in deze grotten. Ook ligt hier in de buurt een hoge brug waar je van af kan springen, zo de rivier in. Heel gaaf, maar wees wederom voorzichtig. Verder biedt de Cahabon rivier leuke mogelijkheden om te kajakken, raften of tuben en de omgeving van de rivier is prachtig! Wij zijn bijvoorbeeld van Semuc Champey terug naar onze ecolodge getubed.Praktische informatie 

- Om Semuc Champey te bezoeken kun je vanuit Guatemala city of Flores het beste een bus pakken naar Lanquin. Dit stadje ligt ongeveer 12 kilometer van Semuc Champey verwijderd. Je kan hier een hostel zoeken of overnachten in één van de ecolodges in de omgeving (aanrader!). Wanneer je de bus uitstapt word je al opgewacht door mensen van deze ecolodges en hostels en als je één hebt uitgekozen of al ergens hebt gereserveerd rijden zij je daar dan ook heen. Ook is aan de rand van het natuurreservaat Semuc Champey een hostel gelegen waar je in kan overnachten. 
- Wanneer je verblijft in Lanquin zelf kun je vanaf het centrale plein een busje of pick-up pakken naar Semuc Champey, deze doen er ongeveer 20 minuten tot een half uur over.
- Semuc Champey kun je makkelijk gewoon zelf bezoeken, maar je kan ook een tour boeken met een gids en zo bijvoorbeeld de grotten van Lanquin, Semuc Champey en tuben op de Cahabon rivier met elkaar combineren. 
- Doe schoenen aan die nat mogen worden! De kalkformaties waar de bodems en randen van de waterpoelen uit bestaan zijn spekglad en zonder schoenen is het lastig om hier overheen te lopen. Volgens mij waren wij wel op blote voeten, dus het is niet onmogelijk, maar ik ging wel bijna elke keer onderuit, haha. 
- Vergeet je bikini/zwembroek niet. ;)

Share