woensdag 3 juni 2015

Tagged Under: , , , ,

Lake Toba en Samosir eiland op Indonesisch Sumatra


De busreis van Bukit Lawang naar Lake Toba is op z'n zachts turbulent te noemen. Onze buschauffeur houdt wel van een stevig ritje en hij crost zelfs zo snel door de bochten dat we even moeten stoppen omdat ik iets té misselijk begin te worden. Een paar minuten na deze stop merk ik echter dat we stiekem weer steeds sneller gaan en uiteindelijk begint 'ie weer gewoon net zo hard te scheuren als daarvoor. Misschien nog wel harder. Met een bizarre snelheid knallen we de bergen over, door haarspeldbochten en langs ravijnen. Inhalen in scherpe bochten zonder zicht? No problemo! Ik hoor Len grappend zeggen tegen de chauffeur dat hij wel een Formule-1 courier lijkt en daar kan hij zicht verdacht goed in vinden: 'yes, yes, formule-1, yes' knikt hij enthousiast.

Prachtig uitzicht en een lokaal marktje 

Gelukkig stopt onze chauffeur nog wel even om te genieten van een prachtig uitzicht. We kunnen Samorsir eiland heel mooi zien liggen in het Tobameer. Niet veel later komen we ook daadwerkelijk - en gelukkig levend - aan in het Parapat, vanwaar onze boot vertrekt. We bezoeken nog een lokaal, kleurrijk marktje, waar onwijs veel lekker fruit uitgestald ligt, en kopen een zak vol met lekkers. Kijkend naar een stel kinderen die heerlijk in het water aan het spelen zijn eten we ons fruit op en hierna stappen we op de ferry naar Samosir eiland. We kijken naar de ondergaande zon, de oranje kleurende lucht en zien het Indonesische schiereiland langzaam steeds dichtbij komen. Genieten. 

Samosir eiland en het Tobameer 

Lake Toba is het grootste kratermeer ter wereld. In het kratermeer ligt het eiland Samosir, een populaire bestemming bij reizigers op het Indonesische eiland Sumatra. We besluiten opzoek te gaan naar een plek om te overnachten in het dorpje Tuk Tuk, één van de grootste dorpjes op Samosir en gelegen op een schiereiland. Dit blijkt nog niet zo makkelijk, want bij een paar resorts worden we geweigerd omdat we westers zijn. Ze laten enkel Aziaten toe in hun resort. Een beetje beduusd lopen we verder, het is ondertussen al best laat en we snappen niet zo goed waarom we geweigerd worden. Gelukkig vinden we na een tijdje zoeken een resort waar we wel welkom zijn en waar we een hele mooie cottage huren in Batak stijl, mét een groot balkon en geweldig uitzicht.


Een scooter huren en op verkenning

Samosir is rustig. Een fijne plek om te relaxen en even bij te komen. De eerste dag lopen we naar een dorpje in de omgeving, bezoeken hier een lokaal marktje en bekijken de traditionele Batak huizen. De rest van de dag brengen we door aan het meer. Heerlijk lui in de zon met een boek. Er is verder niet bijzonder veel te doen in de omgeving en daarom besluiten we de tweede dag een scooter te huren om het eiland te verkennen. We tuffen langs rijstvelden, zien grote waterbuffels met kalfjes en rijden langs één van de to do's op Samosir, de hotsprings. We moeten een beetje lachen als we hier aankomen, want de hotsprings blijken heel weinig voor te stellen. We rijden de rest van de dag een beetje rond en verkennen zo het eiland. 's Avonds leveren we onze scooters in en lopen naar het dorpje, waar we belanden op een mooie markt met de leukste hebbedingetjes en allemaal lichtjes. 

Praktische informatie 

- Lake Toba is te bereiken vanaf onder andere Medan, maar ook vanaf Bukit Lawang rijden er minibusjes naar dit meer. We deden er dik 6 uur over om van Bukit Lawang naar Parapat - het dorp waar de ferry naar het eiland Samosir vertrekt - te rijden. Tussen Medan en Parapat rijden lokale bussen, dan doe je er zo'n 6 uur over, maar er rijden ook veel minibusjes en dan duurt de reis zo'n 4 uur. 
- Vanaf Parapat gaat er ongeveer elk uur een ferry naar het eiland Samosir. 
- In Tuk Tuk, een dorpje op Samosir, zijn de meeste accommodaties te vinden. 
- Wij vonden dat er niet heel veel te doen is in de omgeving en zouden hier zelf ook niet veel langer blijven dan 2 dagen. 
- Het is echt een aanrader om een scooter te huren en zo zelf het eiland te verkennen.
- Andere to do's: bezoek het koningsdorp Ambarita en het graf van koning Sidabutar in het dorp Tomok. De hotsprings vinden wij geen aanrader, maar wellicht is dit ondertussen verbeterd.
Share